ešte sme tu..

Slovenský cesnak

Pán Kubena pestuje zeleninu na vlastných pozemkoch na úpätí Malej Fatry o rozlohe 70 árov. Všetko pestuje bez použitia akýchkoľvek chemických postrekov a umelých hnojív, šetrne k prírode i ľudskému zdraviu. V priebehu tridsiatich rokov pestovania vyklonoval cesnak paličák - nikdy nebol morený, ani ošetrovaný voči nejakým chorobám. Pri jeho pestovaní neboli nikdy použité chemické hnojivá ani postreky. Ide o klon ruského paličáku, počet strúčkov 5 až 8, výrazná chuť, výrazné silice, strúčky sú veľké a veľmi tvrdé.

Vysvetlenie: Paličiak / Nepaličiak

Vyšľachtilo sa veľa kultivarov, ktoré sa rozdeľujú na dva typy: Typ, ktorý sa vysádza na jeseň a v nasledujúcom roku vytvára stonku s kvetmi a rozmnožovacími cibuľkami, tzv. paličiak, a typ, ktorý nevyháňa kvetnú stonku a vysádza sa na jar alebo na jeseň, tzv. nepaličiak. Obidva typy sa rozmnožujú vegetatívne. Jednotlivé strúčiky sa vysádzajú v radoch na pripravený záhon. Zrelý cesnak sa vytrháva, suší a uskladňuje sa v suchom a bez- mrazovom prostredí.

Prečo je cesnak ako liek?

OBSAHUJE: voda 61%, sacharidy 30,5%, bielkoviny 6,5%, tuky 0,3%, popol 1,2%, horčík, sodík, draslík, vápnik, fosfor, dusičnany, síra, železo, jód, meď, mangán, zinok, bróm, arzén, kremík ďalej vitaminy B1, B6, B12, C, D, H, hlavne antibiotikum.

  • Je jedným z antických liečivých prostriedkov. Používali ho v starom Egypte, južnej Amerike, ba dokonca aj v časoch antického Ríma ho odporúčal Hippokrates na liečbu infekcií, poranení, malomocenstva či rakoviny.
  • Štúdium dokazuje že cesnak má schopnosť vyčistiť steny ciev a tepien 2,5 krát viac ako HDL (dobrý cholesterol).
  • Cesnak čistí krv, je antiseptický, antiparasitický, protirakovinotvorný, hypontezívny, proti nikotínový, hypoglykémický, antireumatický, pôsobí proti hlístam, proti vredom v tráviacom trakte, pôsobí ako balzam, redukuje triglyceridy a cholesterol, odstraňuje únavu, je použiteľný aj pri bolestiach, pri artérioskleróznych ochoreniach, normalizuje tep srdca a zároveň zväčšuje aj rozsah samotného tepu srdca.
  • Účinný je aj pri astme, čiernom kašli, tuberkulóze, chrípke, prechladnutí, infekčných ochoreniach, vyrovnáva krvný tlak, rozpúšťa tuk a anorganický vápnik usadený v cievach.
  • Pri kombinácii s dreveným uhlím je účinný proti črevným kŕčom.
  • Tí, ktorí jedia veľa cesnaku, nie sú ľahko napadnutí komármi. Na jeho insekticídny účinok poukazuje viacero autorov.
  • V kombinácii s hlohom obecným je cesnak vynikajúci pre ľudí s cievnymi problémami, problémami srdca, trpiacich úzkosťou či stresom.
  • Denné konzumovanie surového cesnaku a cibule počas dlhšej doby mám pomáha udržiavať dobrú cirkuláciu (krvný obeh) a niči možnosť vzniku parazitov, predchádza infarktu či rakovine.
  • NA VONKAJŠIE POUŽITIE: rany, vredy, odtlaky, bradavice, uštipnutie hmyzom, svrab, dermatotyfóza, hluchota a bolesti uší.

Čo teda robí cesnak takým malým zázrakom?

Štúdia zo 400 lekárskych stredísk v Európe na vzorke viac ako 2000 pacientov preukázala, že cesnak za svoju všestrannú účinnosť vďačí látke lacidipín.

Táto molekula napríklad spomaľuje progres arteriosklerózy omnoho lepšie, ako chemické lieky používane pri tejto chorobe. Okrem toho pôsobí cesnak tiež ako balzam na pľúcne orgány a účinne pomáha aj pri regulácii cukru v krvi.

Cesnak predchádza vzniku arteriosklerózy, katarovým zápalom, črevným zápalom či črevnej hnačke, pôsobí aktívne pri odstraňovaní ťažkých kovov z tela, posilňuje imunitný systém, znižuje riziko srdcových chorôb. Keďže detoxikuje črevnú sliznicu vzájomne podporuje aj metabolizmus tukov. Samozrejme s črevom, ktoré pracuje ako má, aj krv bude čistejšia a tým pádom aj takto prenášané zložky krvi zaručia výkonnejšiu imunitu a teda lepšie zdravie. Je predsa známe, že v tráviacom trakte sa začína celá imunita.

Cesnak na lepšiu starobu

Niektoré formy molekulárneho kyslíka (ROS reactive oxygen species) majú veľmi nebezpečnú úlohu v procese starnutia, či choroby pretože zapríčiňujú zmeny v DNA, proteínov a lipidov.

Extrakty zo staršieho cesnaku (najmenej 20 mesiacov) majú v sebe antioxidanty, ktoré predchádzajú týmto nežiaducim účinkom.

Zložky cesnaku zabíjajú parazity, huby, plesne, baktérie (zmutované o patogénne) alebo aj tie, ktoré sú schopné prežiť aj po silných antibiotikách.

Jarná liečba cesnakom

Aby sme zabránili zápachu z cesnaku, pokrájame ho na malé kúsky, dáme do misky a zalejeme extra panenským olivovým olejom. Konzumujeme po lyžičke, nehryzieme a zapijeme vodou. Začneme s malým množstvom cesnaku. Najlepšie na prázdny žalúdok, asi 45 minút pred jedlom, ráno a večer.

Stačí pár strúčikov denne. Ak si všimnete neznášanlivosť či ťažké alergie (alergické reakcie, pálenie záhy alebo iné gastrointestinálne príznaky) znížte dávky, konzumujte cesnak len počas jedla, v najhoršom prípade cesnak nejedzte. Pozitívne výsledky môžeme vidieť najskôr po mesiaci liečby.

Celkové účinky sú značné (stabilizácia tlaku a zlepšenie krvného obehu, pocit celkového dobrého zdravia, ale aj pozoruhodné a príjemné duševné pohodlie).

Avšak, je treba sa naučiť čakať, účinok tohto fantastického prírodného lieku je pomalý tak, ako je pomalá a trpezlivá sama príroda, nikdy nejedzte viac ako 20 strúčikov za deň a varený, či inak teplom spracovaný cesnak stráca takmer všetky jeho zdravé vlastnosti.

Na zdravie!


Prihláška pre predajcov

Klikni SEM!


© 2013-2017 Farmárske trhy s.r.o. Všetky práva vyhradené.